3 Eyl 2013

1. Konçerto'da gelen Başarı (Çaykovski)

İçim içimi yedi bu eseri dinlerken...İlk saniyesinden son saniyesine kadar tüylerim ürpererek dinledim...Sizlerle paylaşmak için sonunu zor getirdim.

Tabi ki Çaykovski başardı bir kez daha bu etkiyi bırakmayı.

Diyez Minör Op: 23 Piyano Konçertosu No:1


Çaykovski'nin 3 konçertosunun ilki olan bu eser aynı zamanda en bilinen, en beğeni toplamış olan konçertosudur. Eserin en etki bırakan bölümü ise giriş bölümünde yer alan açılış temasıdır. Bu temada Kiev yakınlarında bir pazar yerinde gördüğü dilenci müzisyenden duyduğu bir melodiden esinlenmiştir ve eserin sadece açılış bölümünde yer alarak bir daha tekrarlanmaz. Konçerto ise 3 ayrı bölümden oluşur ve genel çıkış noktası Ukrayna halk ezgileridir.

1874 senesinde başladığı eseri 1875 şubatında tamamlayan Çaykovski heyecan içerisinde eserini ilk olarak dönemin Moskova Konservatuarı müdürü Nikolay Rubinstein'a çalar. Eserine son derece güvenen Çaykovski, eseri hem Rubinstein'a ithaf etmek ister, hem de ilk olarak onun icra etmesini..Ancak Rubinstein beklenen tepkiyi vermez. 'Tamamıyla değersiz ve kesinlikle çalınamaz' yorumunu yapan Rubinstein, eserin bazı yerlerinin değişmesini ister. Çaykovski'den gelen cevap ilginçtir. 'Değişecek ama tek bir satır; kime ithaf edildiği' der ve eseri Alman piyanist Hans Von Bülow'a ithaf eder.

Eserin ilk prömiyeri Ekim 1875'de Boston'da gerçekleşir ve piyano Hans Von Bülow tarafından çalınır. İlk Rus gösterimi ise Kasım 1875'de St. Petersburg'ta gerçekleşir.

Konçertonun ilginç ve olağandışı bir yönü vardır; orkestra ile piyano arasındaki ilişki. Piyano, orkestradan o kadar bağımsız, neredeyse orkestrayı dikkate almaz şekilde çoşku içerisinde çalar ki orkestra ile piyano birbirlerinden tamamen farklı şeyler çalıyor hissini alırsınız.

Çaykovski seneler içerisinde konçertoyu 3 kere revize eder. En son 1888 senesinde revize edilen eser için Çaykovski bu sefer Rubinstein'dan gelen yorumları oldukça dikkate alır. Rubinstein için ise konçerto artık vazgeçilmez bir repartuar parçası haline gelir. 

3 yorum:

  1. Bir bilgi daha dağarcığıma ekledim teşekkürler Melda��

    YanıtlaSil
  2. Melda hanım çok güzel bir yazı. Elinize sağlık siz bu yazılardan hiç vazgeçmeyin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çook teşekkür ediyorum :) o kadar keyifle yazıyorum ki, aynı keyifle okunması çok mutlu ediyor. sevgiler

      Sil