15 Şub 2012

Komedi zamanı (Kabalevski)

Ufak bir neşe gerekli olduğunda, içinizi kolaylıkla kıpır kıpır edecek bir süit size..Dimitri Kabalevski’den Komedyen süiti..

Neden içinizi kıpır kıpır edebilir biliyor musunuz? Çünkü içinde çocuk ruhu var :)
Kabalevski, 1938-1939 yılları arasında Rus yazar Mark Daniel ile birlikte çalışarak, yazarın ‘Mucit ve komedyenler’ isimli çocuk oyununun müziklerini besteler. Oyun ilk olarak Moskova’da Merkez çocuk tiyatrosunda sahnelenir.
Sonraki yıl ise Kabalevski, oyunda çalınan 10 parçayı 15 dakikalık bir konser süiti haline getirerek, ‘komedyenler süiti’ ismi altında sahneler. Süit, ufak ölçekli orkestralara da oldukça uyumludur.
Benim en eğlenceli bulduğum ve dünyada da en ünlü olan, ikinci bölüm ‘Komedyenler Galopu’;

Peki, çocuk oyunun konusu nedir? Alman bir mucit ve sürekli seyahat eden soytarılar ile ilgili olan çocuk oyunu, komedi türüdür ve kahramanların maceralarını anlatmaktadır.
İşte dinlediğinizi umduğum Galop’ta da, sokakta dans eden kadınlar ve erkekler görürüz. Renkli bir şenlik havasında olan ortamda, müziğin tonlamaları ise, takla atarak hoplayan soytarılar ile oldukça uyumludur.
Komedyenler süiti, bugüne kadar defalarca kayıt edilmiştir. Kısa olması nedeni ile, genellikle Aram Haçaturya’nın ‘maskeli balo’ süiti ile beraber yayınlanmıştır. Aradığınızda, yalnız başına bir CD’sini bulamazsanız, şaşırmayın diye bu notu da eklemek istedim.
İnsan bu çalışmayı dinlediği zaman, iz bırakmak için 15 dakika bile yeter diye düşünmüyor mu? Kabalevski’nin yaptığı tam olarak bu…

NOT: Süitin, 10 bölümünün isimlerini saymadan geçmeyelim, merak edip dinlemek isteyenler için..
(Prolog, Galop- presto, Mart, Vals, Pandomim (Sostenuto e pesante), Intermezzo, Kısa lirik sahne: Andantino semplice, Gavotte: Allegretto, Scherzo: Presto assai e molto leggiero, Epilog: Allegro molto e con brio)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder