23 Tem 2013

Korsakov'un Binbir Eserlik Masalı (Hayatı)


Rus 5leri grubunu zaman içerisinde adım adım sizlere tanıtmaya devam ediyorum..Borodin ve Musorgski'den sonra sıra geldi Korsakov'a. Nikolay Rimski-Korsakov eserleri açısından belki de en tanıdık olan isim size. En son Binbir Gece Masallarından ilham alarak bestelediği Şehrazat süitini yazmıştım. Hani 'Binbir Gece' dizisinden tanıdığınız melodiye sahip olan eser...

Rimski-Korsakov ulusal akımın önemli temsilcilerinden Rus 5’leri grubunun en etkili ve üretken ismi olmuştur.  Dahası sadece eserleri ile değil, ekip arkadaşlarının vefat ederek tamamlayamadığı eserlerini de tamamlamış, derlemiş ve bizlere ulaştırmıştır. Besteci, orkestra şefi, öğretmen, örnek bir halk figürü gibi özellikleri ile Rimski-Korsakov Rus klasik müziğinde önemli bir isimdir !

1844 senesinde aristokrat bir ailenin ikinci çocuğu olarak dünyaya gelen Nikolay Rimski-Korsakov’un müziğe olan yeteneği daha 3 yaşındayken ailesi tarafından fark edilerek, annesinden piyano dersleri almaya başlar. Ancak ailenin 'askeri' bir geleneği vardır ve bu bozulmamalıdır. 1856-1862 yılları arasında St. Petersburg askeri okulunda eğitim alarak deniz teğmeni olur. Ama müzik içindedir ve yakasını, ruhunu bırakmaz. Askeri eğitimi ve kariyeri süresince birçok opera ve konser dinleme şansı bulur, piyano derslerine devam eder. Glinka, Mendelshon, Rossini ve Schumann gibi isimlerden çok etkilense de, onun hayatını Mili Balakirev değiştirir. 1861 yılında Fransız piyano hocası Theodore Canille aracılığı ile tanışğı Balakirev verdiği kompozisyon dersleri ile Rimski-Korsakov’un bilgisini güçlendirerek müziğe karşı ilgisini teşvik eder.

Yinede ortada bir askeri kariyer vardır ve devam etmekte ısrarlıdır Korsakov. 1862 senesinde çıktığı dünya turunda hayatının 3 senesini denizde geçirir ve doğa ile başbaşa geçirdiği seneler müziğe olan tutkusunu iyice ateşler. 1.Senfonisini bestelemiş olarak geri dönen Korsakov artık Rus 5lerinin bir üyesidir. İncelediği halk şarkıları ile ulusal müzik akımını yürekten savunur hale gelmiş olsa da, kariyerinde ilerledikçe batı müziğini irdelemeye de karar verir. 3 senesini batı tekniklerini çalışarak ve sanatına adapte ederek geçirir. Bu özelliği de Korsakov'u diğer Rus 5leri üyelerinden farklı kılar. 

Gelişime açık olan Korsakov kazanılan bilgilerin gelecek nesillere iletilmesine gerektiğine inandığı için St. Petersburg konservatuarında beste ve çalgılama profesörü olarak görev yapmaya başlar. Askeri kariyerinde ise beklenen olur ve  aktif deniz görevinden ayrılarak Rus deniz kuvvetlerinin müzik müfettişliğini görevine getirilir. Artık geçim sıkıntısı çekmeyerek kendisini bestelerine ve yeni isimler yetiştirmeye adayan Korsakov’un öğrencileri arasında Stravinski, Prokofyev gibi ünlü isimler yer alır. Dahası Glazunov gibi yetenekli isimleri de keşfederek Rus klasik müziğine kazandırması ise unutulmamalıdır. Bu nedenler ile klasik müzik otoriteleri tarafından Rimski-Korsakov ‘Ana Mimar’ olarak kabul edilir.

Senfonik şiirler, süitler, operalar, oda müzikleri ve 3 adet müzik ilkeleri kitabı ile bizlere ulaşan Rimski-Korsakov’un en ünlü eseri Bin bir Gece Masallarından esinlenerek bestelediği Şehrazat senfonik süitidir. Altın Horoz, Çar Saltan Masalı ve Korkunç İvan operaları ise diğer önemli eserleridir. Operalarında kullandığı Rus hikayeleri ve tarihi kahramanlar ile renkli orkestrasyonu ve teatral yapısı Korsakov’un eserlerini farklı kılan önemli öğelerdir.

Şimdi Altın Horoz operasından bir bölümü paylaşıyorum sizlerle. Bi tıklayın, yazının gerisini okurken içinizin bir huzur kapladığını fark edeceksiniz...
Operadan korkmayın okadar :)

 

Korsakov sadece kariyerinde değil, diğer Rus bestecilerinin tersine özel hayatında da başarılı bir profil çizer. Belki de iş hayatında arka arkaya gelen çeşitli alanlarda ki başarılarını da  buna borçludur. Sevdiği eşi Nadezhda Purgold ve 7 çocuğu ile örnek bir halk figürü haline gelmiştir.

Dahası arka arkaya gelen Borodin, Musorgski ve Çaykovski ölümleri 1890lı yıllarda, Korsakov’u dönemin yaşayan en önemli ve üretken Rus bestecisi haline getirir. Bir yandan kendi çalışmalarına devam ederken, bir yandan Musorgski gibi arkadaşlarının yarım kalan yada düzenlenmemiş eserlerine el atmaya başlar. Eserler tamamlanır, düzenlenir ve Rus klasik müziğine kazandırılır. Bu nedenle Nikolay Rimski-Korsakov Rus klasik müzik tarihinde ayrı ve özel bir yere sahiptir.

Hayatının son yılları Rusya’da devrim yıllarına denk gelmektedir. Devrimci öğrencilerine yakınlığı nedeni ile tepki toplar, konservatuardaki görevinden uzaklaştırılır, 1905 senesinde Çarlık yönetimi tarafından ülkeden uzaklaştırılır ve eserleri yasaklanır. 2 sene sonra kendisine saygınlığı geri verilen Korsakov 1908 senesinde Loubensk’te boğaz ve akciğerlerinde yaşadığı bir sağlık sorunu nedeni ile hayata gözlerini yumar. Bugün St. Petersburg’da bulunan Tihvin mezarlığında Borodin, Glinka, Musorgski ve Stasov’un yanında yatmaktadır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder