5 Şub 2018

Mozart'ın Sihirli Dünyası (Konser)

Çocuklar için hazırlanan herşeyi doğru incelemek lazım. İçeriği, ona sundukları, hayal dünyasına ve elbette geleceğine etkisi iyi değerlendirilmeli. Hepimiz günümüzde bir çok dış etkiye istemeden maruz kalıyoruz. Hem kendimiz, hem çocuklarımız.. 

İşte bu durum bizleri, bize kalan zamanları en doğru şekilde değerlendirmeye çalışmaktan başka seçenek bırakmıyor. Yine elimizden geldiği ve bize sunulan alternatifler dahilinde elbette.

Biz iki arkadaş artık zamanıdır diyerek çocuklarımızı klasik müzik ile tanıştırmayı kafamıza koymuştuk ki, karşımıza en doğru seçenek Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası tarafından sunuldu. Bu yazıyı okuyan bir çok annenin, babanın zaten benim çocuğum çok erken yaşta klasik müzik ile tanıştı diyor olabilir. Örneğin hamilelikte :) Benim kızım tahmin edeceğiniz gibi senelerdir klasik müzik etkisinde. Mecburen :) 

Ama! sadece dinlemek klasik müziği sevmelerine yeterli değil emin olun. Kendi yaşıtlarının bir enstrüman ile neler yapabileceğini görmek, onları sahnede izlemek ve hiç bir şeye başlamak için artık küçük olmadıklarını fark etmek büyük bir dönüm noktası. 

Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası yaşları 11 ile 18 arasında değişen gençlerden oluşuyor. 2006 senesinde kurulan orkestra hem yurtiçinde hem yurtdışında bir çok konsere imza atmış ve bir çok ünlü isim ile beraber çalışmış. Biz orkestrayı Mozart'ın Sihirli Flüt operasından esinlenerek hazırladığı ve bir çok Mozart eseri sergiledikleri 'Mozart'ın Sihirli Dünyası' konserlerinde Volkswagen Arena'da izledik.

Tabii ki Mozart dinlemek her zaman için büyük bir keyif. Salon tamamen dolu olmasa da, bir çok ailenin çocuklarını böyle bir konsere getirmiş olduğunu görmek çok güzeldi. Farklı yaşlarda bir çok çocuğun konseri keyifle, ilgi ile ve en önemlisi sıkılmadan izleyip, dinlemesi ise inanılmaz bir tecrübeydi. Kızımın üzerindeki etkisini görmek ise beni inanılmaz mutlu etti. Hem kulak dolgunluğu olarak daha gerçek anlamda keyif almaya başladı, hem de enstrümanlara daha bilinçli yaklaşmaya başladı. Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrasına ne kadar teşekkür etsek az! Artık kendisi gelip bizden klasik müzik çalmamızı istiyor.

Yalnız her ne kadar yazmaktan hoşlanmasam da, tüm konser boyunca bir küçük problem olduğunu düşündüm. Eseri sunan isimler hem ses yüksekliği, hem sahne baskınlığı olarak orkestrayı maalesef inanılmaz gölgede bırakıyordu. Ara ara Mozart dinlemeye geldiğinizi ve arkada aslında canlı bir orkestra olduğunu unuttuğunuz anlar oluyordu. Birde Sihirli Flüt operasından yola çıkılarak yapılan konser düzenlemesinde, yine operanın etkisi ile hazırlanan kostümler ve hikaye aslında çocukları tam yakalayamıyordu. Biz büyükler olan biteni yakalasak bile, çocuklardan sorular arka arkaya geldi. 

Yine de tüm bunlar tavsiye etmeye büyük bir engel değil elbette. Genelinde size sundukları o kadar güzel ki! Eminim her geçen gün çok daha güzel ve başarılı da olacaklardır.

Küçük bir not: Bu orkestra Rus bestecilerinden de konserlerinde performanslar sunmuşlar.. Hem de Musorgski'nin Bir sergiden Tablolar ve Çaykovski'den 1.Piyano Konçertosu gibi önemli eserler…




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder