Kabalevski'nin Komedyen süitinden bahsederken, çocuklar için bestelenen eğlenceli bir eser diye bahsetmiştim…
Ama sanırım Kabalevski'nin müzikteki ana amacının zaten gençlere ve çocuklara müziği sevdirmek ve onları eğitmek olduğundan bahsetmemiştim.
Kabalevski'nin ailesi kendisinden tahmin edeceğiniz gibi babasının ilgi duyduğu matematik ve ekonomi seçeceğini umuyordu. Oysa Kabalevski'nin en büyük hayali piyanist ve piyano öğretmeni olmaktı. Ne sanşlı ki, kendi hayallerinden vazgeçmeden istediği yolda ilerleyebilmiş.
Kabalevski başlarda kendi öğrencilerini eğitirken kullanmak üzere, kısa parçalar bestelemeye başlar. Ancak artık bu durum çoğunlukla onun tarzı haline gelir. Ona göre gençlerin seveceği eğlenceli ve enerjik besteler ile onların ilgilerini çekebilir, müziği sevdirebilir ve bir enstrüman çalma isteği uyandırabilirdi.
Bu amaç doğrultusunda bestelediği üç eseri de Sovyet gençliğine hediye eder zaten.
1) Keman Konçertosu (ki ben size bugün bundan bahsetmek üzere çıktım yola - C Op 48)
2) Çello Konçertosu No:1
3) Piyano Konçertosu No:3
Malum Kabalevski Sovyetler birliğinin müzik hayatında en önemli figürlerden biri. Hatta Keman Konçertosunu Sovyet müzik politikaları ile uyumlu yazmak için çaba harcamıştır. Özellikle eseri bestelediği 1948 senesinde, önemli Rus müzik bestecileri Şostakoviç ve Prokofyev'in eserlerinde 'burjuva şekilciliği' olduğu yönünde ciddi suçlamalara ve halk tepkisine maruz kaldıkları düşünüldüğünde…
Bestelediği enerjik keman konçertosu ile Kabalevski iki amacı birden hayata geçirir. Hem gençlerin esere ilgisi büyük olur, hem de gençlerin çalabileceği Konçertolar listesinde Vivaldi, Viotti (No:22 in A minor), Mozart (No:3 in G Major), Haydn (No:1 in C major) ve Bach (concerto for 2 violins in D minor) gibi önemli isim ve eserler ile aynı listede yer alır.
Hoş bana kalırsa, hızlı giriş, daha yavaş bir orta bölüm ve girişten bile daha hızlı bir kapanışı dinlediğinizde keman eğitimini yeni yeni alan gençler bu eseri nasıl çalabilir merak etmedim değil :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder