30 Nis 2013

Daça

Çok severek Korsakov'dan bir yazı hazırlıyorum...Araştırdığım eserini Daçasında yazdığını öğrendiğim zaman, ne kadar Rus bir bilgi olduğunu düşündüm. Belki ana konum klasik müzik ama ara ara Rusya ile ilgili tecrübelerimden yada bilgilerimden de neden birşeyler paylaşmayayım :)

Daça zamanı Rusya'da açıldı. Havalar düzeliyor, karlar eriyor. Güneş yüzünü eminim göstermeye başlıyor. Aslında Rusya yazları çok sıcak bir ülke değil. Ancak son seneler dereceler oldukça yükselmiş. Bizim ilk taşındığımız yıl 40 derecelere kadar yükselen hava sıcaklığı, alışık olmayan Moskova'da yangınlar çıkartacak kadar ülkeyi alt üst etmişti. Genelde 20-25 derecelerde seyreden yazları insanlar kendilerini parklara, sokaklara atarlar. 

Ama esas Daça mevsimi açılır ! Daça bizim bildiğimiz haftasonu evleri. Rusların yaşadıkları şehirlerin dışında sahip oldukları ikinci evleri. Ufak bahçeler, derme çatma evler ve güneş..Genelde ufacık bahçelerinde meyve sebze yetiştirirler..Ama elbet maddi gücü oldukça yüksek olan Rusların evleri görülmeye değer! Şato misali :)

Daça kültürü oldukça eski bir kültür. İlk Daça evleri 1.Petro (Deli Petro) zamanında yapılmış.

Bu evlerden Rusların çok keyif aldıkları kesin. Senenin 9 ayını kapalı kapılar arkasında geçirenler için, ne kadar değerli ve önemli olabileceğini siz düşünün.....

Çok beğenerek dinlediğim bir Rus şarkıcı var. Şarkısı DAÇA...Yarı ingilizce; tabi anlayana :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder