9 Nis 2013

Çaykovski'nin Kedisi 'Kotik'

Kotik - Çaykovski
İnsan bir konunun içerisine gerçekten girmeye başladığı zaman okadar enteresan detaylar ile karşılaşıyor ki..Belki ömrü boyunca duymayacağı isimler, besteler biranda okuduğu, dinlediği herşeyde belirmeye başlıyor. 

Benim için Iosif Iosifoviç Kotek isimli kraliyet kemancısı aynen böyle oldu.

Kendisi Çaykovski'nin hayatını yakından incelediğiniz zaman bol bol karşınıza çıkıyor. 

Eşcinsel olduğu bilinen Pyotr İlyiç Çaykovski'nin Moskova Konservatuarında kompozisyon öğrencisi olan Kotek, 1855 yılında Ukrayna'da doğmuş. Üniversitede Çaykovski'nin öğrencisi iken, Çaykovski ile öğretmen-öğrenci ilişkisinden daha fazla bir arkadaşlık içerisinde olduğu söylenir. Aslında Kotek tam olarak eşcinsel değil. Zaten zaman içerisinde ikilinin yollarına ayıran da bu olur.

Çaykovski kardeşlerine yazdığı mektuplarda Kotek'ten büyük bir aşkla söz eder. Kendisine Rusça 'Erkek kedi' anlamına gelen 'Kotik' takma adı ile hitap etmektedir.

1876 yılında konservatuardan mezun olan Kotek, aslında Çaykovski'yi uzun seneler maddi olarak destekleyen Nadezhda Von Meck ile tanışmasına aracı olan kişidir. Von Meck evinde kendisine çalması için bir kemancı aramaktadır ve konservatuara başvurur. Kendisine Kotek önerilir. Kotek zaman içerisinde Von Meck'i Çaykovski'den, eserlerinden ve içinde bulunduğu maddi sıkıntıdan haberdar eder. 

İkilinin arasına ilk giren kara kedi, Çaykovski'nin tamamen toplumda eşcinsel dedikodularını yok etmek için yaptığı evliliktir. Çaykovski'nin evliliği hernekadar 2,5 ay sürmüş olsada, Kotek artık Von Mech'in evinde bulunan birçok bayan hizmetli ile yaşadığı ilişkilerle duyulur. Kotek'in fazla kadın düşkünlüğü Çaykovski'yi çok rahatsız eder ve arkadaşlıkları sadece müzik çalışmaları ile sınırlı kalır. 

Çaykovski 'Violin Concerto in D' bestesinin solo bölümlerinde Kotek'ten teknik destek alır. 1877 senesinde bestelediği 'Valse-Scherzo in C' çalışmasını ise Kotek için yazmıştır. 

Keman Konçertosu Re Majör Op.35

1881 senesinde Çaykovski, Kotek'e Keman Konçertosunu çalması için teklif götürür. Kotek teklifi rededer ve arkadaşlıkları tamamen son bulur. 

Berlin'de çalışmalarına devam eden Kotek, 1882 yılında Hochschule für Musik'te öğretmen olur. Ancak Kotek 1885 yılında, 29 yaşında yakalandığı tüberküloz hastalığından tedavi gördüğü İsviçre'de hayatını kaybeder. 

LE CONCERT:

2009 Fransız yapımı Le Concert filminde Çaykovski'nin size bahsetmiş olduğum Keman Konçertosu dikkat çeker şekilde kullanılmıştır.
Bana gelen bir mailde ilk defa karşıma çıkan filmin konusunu aynen sizinle paylaşıyorum...Ben kısa süre içerisinde izleyeceğim..

Bolşoy orkestrasının meşhur orkestra şefi 1980 olaylarından sonra para kazanmak için Bolşoy tiyatrosuna kapıcı olur. Bu arada çok meşhur violonist olan karısı ölür. 18 yıl sonra Fransa'dan  çok önemli bir konseri idare etmesi için teklif alır ve eski grubunu toparlayarak Fransa'ya gider. Fransa,  Rus dikta rejiminden kaçırmak için komşularına verdiği ve onların da viyolonsel  kutusunda kaçırdığı, izini kaybettiği kızının olduğu ülkedir! Konserde çok başarılı genç bir violonist kendilerine eşlik edecektir...Kendi kızı olan violonist ve diğer herkes aralarındaki baba-kız ilişkisini bilir; sadece baba en sonuna doğru anlar. Film müthiş...
Özellikle son sahne çok etkileyici...
Işte bu meşhur Konser sahnesi...Çaykovski, Keman Konçertosunu sanki bu film icin bestelemiş...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder