12 Şub 2014

Cesur Mektup (Stravinsky)

Craft & Stravinsky
Bazen hayatımızı yazacağımız bir mektup değiştirir. O an ne yaptığımız, ne çalıştığımız/okuduğumuz asla önemli değildir. Önemli olan istediğimiz şeyi başarabilmek adına göstereceğimiz cesarettir. 
İşte bugünki hikayemiz böyle cesur bir mektup ile kendisine başarılı bir yol çizen Juilliard öğrencisi Robert Craft'ın hikayesidir…. İlginç ve zor bir hayat hikayesi ama….

Evet okuduğunuz isim ne Rus, nede ünlü bir besteci. Yani aslında benim ilgi alanıma pek girmiyor. Ama bu yollarımızın bu isim ile kesişmeyeceği anlamına gelmiyor. Çünkü kendisi Rus müziğinin en önemli isimlerinden biri olan Stravinsky'nin çalışmalarına yardım etmiş, kendisi ile alakalı çok değerli bilgilerin yazılı ve bestelerinin kayıt olarak bize ulaşmasını sağlamış, Stravinsky'nin sağ kolu, manevi oğludur. 

Amerikalı müzisyen Robert Craft Juilliard'ta okurken, hazırlıklarını yaptığı bir konserde parçasını çalmak için izin istemek üzere Stravinsky'e bir mektup yazar. Aynı gün mektup eline geçen Stravinsky, Craft'tan çok etkilenir. Stravinsky'nin birinden etkilenmesi pek olası değildir aslında. O yüzden Craft'ın hikayesi daha da ilginç bir hal alır. Huysuzlukları, bencillikleri ile tanınan Stravinsky'i izni verir, hatta istenilen eser üzerinde çalışarak en yeni hali ile çalınmasını sağlar. Bu şekilde 1948 senesinde başlayan arkadaşlık, Stravinsky'nin ölümüne kadar devam eder (1971). Aslında ilişkileri arkadaşlıktan bile ileridir. İkinci eşi Vera ile ortak çocukları olmayan Stravinsky'i, Robert'i oğulları yerine koymuşlardır. 20 seneyi aşkın bir süre Stravinsky'ler ile yaşayan Robert artık onların sağ kolu, herşeyleri olmuştur. Gündelik hayatlarını kolaylaştırır, İgor Stravinsky'e bestelerinde yardımcı olur ve kendisinin yeni tarz müzikler ile tanışmasını bile sağlar. 

Robert Craft, Vera Stravinsky, İgor Stravinsky
Craft'ın hayatının devamında kariyerinde önemli izler bırakacak bir kitap serisi yazarlar beraber. Stravinsky ile karşılıklı sohbet şeklinde yazdığı kitaplarda Craft, Stravinsky'nin müzik konusundaki görüşlerini bize ulaştırır. 

1960'lar
Dahası son yıllarında Stravinsky, konser çalışmaları için çok yaşlıdır. İlk başlarda Craft, Stravinsky yerine provalarda orkestrayı çalıştırır. Konserleri Stravinsky yönetir. Ancak artık ölümüne yakın dönemde, konserleri de beraber yönetmeye başlarlar. Craft, belki de öz çocuklarının memnun olmayacağı şekilde, Stravinsky'nin oğlu, canı olmuştur artık.

İgor Stravinsky'nin ölümü sonrasında ise, Craft vefasını devam ettirerek 1982 senesinde Vera Stravinsky'nin ölümüne kadar kendisine bakar. Gençliğini, hayatının çok önemli bir dönemini Stravinsky'lere adamıştır Craft. 24 yaşında girdiği bu hayattan ancak 47 yaşında çıkar. Bu, bir insanın hayatında başına gelebilecek çok nadir ve değerli bir olaydır aslında. Stravinsky'leri şanslı saymak gerekir.  

Bugün Robert Craft hala yaşamaktadır. Evli ve bir çocuk babasıdır. Yazar ve orkestra şefi olarak mesleki hayatına devam etmektedir. Çalışmaları hakkında daha detaylı bilgi için sayfasını ziyaret edebilirsiniz;

http://www.robertcraft.net



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder