10 Ara 2013

İspanyol Ezgilerine Rus yorumu (Glinka)

İhmal etmiyorum blogumu merak etmeyin.. Ama bu aralar çok okuyorum, çok yazıyorum… Durmuyorum yani :) Ee Rus klasiklerini okudukça dönüp, dolaşıp yolum Glinka'ya çıkıyor. Bu yüzden Glinka ile ilgili bir eseri daha size tanıtmak istiyorum…

Jota Aragonesa… Daha önce bahsetmiş olduğumuz II. İspanyol Uvertürü Madrid Gecesinin, ilki… Daha net söylemek gerekirse, I.İspanyol Uvertürü.

Jota Aragonesa İspanya'nın ulusal çift dansı. Aragon bölgesi ise orjinal dansın doğduğu yer. Aslında İspanyol dansı denildiğinde 'Jota'dan bahsediyoruz demek. Farklı bölgeler bu dansı farklı yorumlar. Ancak en eski versiyona sahip olan Aragon bölgesi olunca, ulusal format bu kabul edilir. 

25 Kas 2013

Rus Türküleri

Bu aralar ciddi bir araştırma içerisindeyim.. Neden olduğu sürpriz :) Ama o kadar değişik şeyler ile karşılaşıyorum ki yazmam lazım..kesin..

Rus klasik müziğinin doğuşundan bahsederken bu yolu açan, kendisinden sonra gelen bestecilere ilham kaynağı ve örnek olan Rus klasiklerinin babası Glinka'dan bahsediyorum hep. Peki Glinka'nın kendisine belirlediği 'ulusal Rus müziğini' oluşturmak idealinde başlangıç noktası ne olmuş olabilir diye baktığımızda kulağımıza bizi şaşırtacak melodiler çalıyor.

18 Kas 2013

Melankolik Ruslar (Kitap)

Bazen okuduğunuz bir kitapta yer alan bir paragraf bugüne kadar kafanızda oluşan soru işaretlerini biranda yok edebiliyormuş meğer...

Rus klasiklerini okurken, yazarken hep düşünürdüm. İçinde hep hüzün vardır, içinde hep içinizi sızlatan bir şey vardır. Batı klasiklerinden farklı olduğuna inanırım hep. Farklı; anlatması zor. Neşe vereni, içinizi kıpır kıpır edeni yok mu? Var elbette. Ama örneğin size şu satırları yazarken Çaykovski’nin Kuğu Gölü balesinden bir süit (op.20) dinliyorum ve insanın bu eserden neşe bulması imkansız.

30 Eyl 2013

Skriyabin'in Renkli Dünyası

Hayatımızda renklerin olmadığı bir alan söyleyebilir misiniz? Renklerin yeri hayatımızda okadar uzun boyludur ki, evimizde ve kıyafetlerimizde seçtiğimiz renklerin birer kişilik göstergesi olduğu bile düşünülür.

Peki müzik ile renklerin birleşmesi nasıl olur diye sorsam aklınıza ilk gelen ne olur?

25 Eyl 2013

Beethoven Çorbayı Neden Fırlattı? (Kitap)

Rus klasikleri üzerine yoğunlaşmış biri olarak genel klasik müzikten ayrı kaldığımı düşünmüyorsunuz herhalde :)

Stilimi geliştirmem adına bir bilirkişinin bana önerdiği ve keyifle okuduğum bir kitaptan herkesi haberdar etmek istedim:

'Beethoven Çorbayı Neden Fırlattı?'

3 Eyl 2013

1. Konçerto'da gelen Başarı (Çaykovski)

İçim içimi yedi bu eseri dinlerken...İlk saniyesinden son saniyesine kadar tüylerim ürpererek dinledim...Sizlerle paylaşmak için sonunu zor getirdim.

Tabi ki Çaykovski başardı bir kez daha bu etkiyi bırakmayı.

Diyez Minör Op: 23 Piyano Konçertosu No:1

16 Ağu 2013

Belyayev Halkası


Bu yazıyı yazarken çok heyecanlıyım çünkü googleda birgün biri Mitrofan Belyayev ismini ararsa, türkçe yayın olarak birtek beni bulacak :) Anlayacağınız görevim daha da önem kazanıyor…:)

Oysa Mitrofan Belyayev ismi Rus klasik müziği için okadar önemli ki…..

Müzik yayıncısı, ticaret adamı, hayırsever ve ‘Belyayev halkasının' kurucusu… 

23 Tem 2013

Korsakov'un Binbir Eserlik Masalı (Hayatı)


Rus 5leri grubunu zaman içerisinde adım adım sizlere tanıtmaya devam ediyorum..Borodin ve Musorgski'den sonra sıra geldi Korsakov'a. Nikolay Rimski-Korsakov eserleri açısından belki de en tanıdık olan isim size. En son Binbir Gece Masallarından ilham alarak bestelediği Şehrazat süitini yazmıştım. Hani 'Binbir Gece' dizisinden tanıdığınız melodiye sahip olan eser...

GEZİyorduk, Durduk, Durdurulduk..

Blog günlük misali hergün birşeyler paylaşmaktan, yazmaktan ortaya çıkmış bir kavram..Ancak ben bunu son dönemde pek başaramadım. (hoş ben hiçbir zaman bunu başaramadım..malum bir yazım için günlerce araştırmam gerekiyor..) Ülkede yaşanan olaylar, içine düşürülen durumlar derken herkes kendini bambaşka bir alemde buldu biranda. 'Gezi Direnişi' olarak adlandırılan ve ülkemizde özgür iradenin ayakta durması için verilen çaba hala devam eden bir süreç halini aldı. Sonunun nereye gittiği henüz bilenemeyen..

30 Nis 2013

Binbir Gece (Rimski-Korsakov)


Artık yeni isimlerden bahsetmenin zamanı geldi düşüncesi ile bugün Nikolay Rimski-Korsakov’dan bahsetmek istiyorum. Rusya’nın Sesi radyosunda çalıştığım son dönemlerde hazırlayıp, sunduğum Şehrazad bale süiti Türkiye’de özellikle bir dizi sayesinde oldukça iyi tanınmıştı. Süitin ana teması, dizinin giriş müziğiydi.. ‘Binbir Gece’ ismi ile bildiğiniz dizi, size kendinizi bu yazıya daha yakın hissettirecek !

Daça

Çok severek Korsakov'dan bir yazı hazırlıyorum...Araştırdığım eserini Daçasında yazdığını öğrendiğim zaman, ne kadar Rus bir bilgi olduğunu düşündüm. Belki ana konum klasik müzik ama ara ara Rusya ile ilgili tecrübelerimden yada bilgilerimden de neden birşeyler paylaşmayayım :)

12 Nis 2013

Fındıkkıran (Çaykovski)

Çocukluk anılarımın arasında annemin bizi ittire ittire götürdüğü AKM günleri vardır. O günler bana ne çok keyif verirdi, ne de AKM ile o eserlerin değerini anlardım. Şimdi arıyoruz...Hem balelerin, operaların sergilenmesini, hem de AKM'ye gidebilmenin keyfini.

Çok severek gittiğimi hatırladığım iki eser vardır. Biri 'Kral ve Ben', diğeri ise 'Fındıkkıran'. Bugün yazarken bile sahnenin ışığı, o masalsı ışıl ışıl yılbaşı süslemeleri gözümün önündedir.

9 Nis 2013

Çaykovski'nin Kedisi 'Kotik'

Kotik - Çaykovski
İnsan bir konunun içerisine gerçekten girmeye başladığı zaman okadar enteresan detaylar ile karşılaşıyor ki..Belki ömrü boyunca duymayacağı isimler, besteler biranda okuduğu, dinlediği herşeyde belirmeye başlıyor. 

Benim için Iosif Iosifoviç Kotek isimli kraliyet kemancısı aynen böyle oldu.

Kendisi Çaykovski'nin hayatını yakından incelediğiniz zaman bol bol karşınıza çıkıyor. 

18 Mar 2013

Bahar Ayini (Stravinsky)


İzlediniz mi İgor Stravinsky ile Coco Chanel'in aşkının anlatıldığı filmi?

Ben size yazımı yazdıktan kısa bir süre sonra dayanamadım izledim..Film beni çok etkiledi mi? Pek değil ! Basit bir yansıtma ama İgor Stravinsky'i ve Coco Chanel'i ayrı ayrı karakterleri ve yaptıkları işler ile izlemek inanılmaz keyifliydi. Hele benim gibi hem Chanel ve hem Rus klasik müziğini seven biri için :)

12 Şub 2013

Alkolün Müziğe Etkisi (Musorgski'nin Hayatı)


by İlya Repin
Modest Musorgski diye internette arama yaptığınızda karşınıza en çok çıkan Musorgski görseli, İlya Repin tarafından yapılmış tablodur ve bunu gördüğümde karşımda bir alkoliğin olduğunu anlamam pek uzun sürmemişti. Musorgski’nin hayatını araştırdığım zamanda yanılmadığımı anladım. Musorgski bugüne kadar blogumda Rus 5lerinin çatlak üyesi olarak karşınıza çıktı. Ve belkide bugüne kadar yazmakta en zorlandığım ‘Bir sergiden tablolar’ eseri ile ilk Musorgski yazımı yazdım sizlere. 

4 Şub 2013

Walzen...Waltz...Vals...


Çocukluk hayal alemimin en önemli parçası…
Bulutlar üzerinde uçulurmuş gibi görünen peri masalı dansı..
Vals…

8 Oca 2013

Moskova'nın Kazancı

Dışarda kar yağıyor....

Moskova'da yaşayan bir kişinin size bunu söylemesi ne kadar anlamsız geliyordur oysa...Moskova'da karsız bir kış günü var mıdır diye düşünüldüğünde böyle düşünmeniz normal elbet.

Ama ben bu sefer İstanbul'daki yeni evimden dışarı bakıyor, çayımı yudumluyor ve karı izliyorum.